lørdag 14. desember 2013

Fru Von der Planitz epledessert


Fru Von der Planitz epledessert

I samband med Aigeltinger-familiens slektstreff på Nordstrand 12.10.2013, kom Kjersti med denne gamle oppskriften. Fru Von der Planitz var mine oldeforeldres nabo i Solveien på Nordstrand for drøyt 100 år siden, og den har vært servert i deler av familen siden da.

Ingredienser:
  • 100 g smør
  • 100 g sukker (gjerne brunt)
  • 50 g hvetemel (gjerne 50/50 med grovmalt samalt hvetemel)
  • 2 egg (orginaloppskriften kun ett egg)
  • 4 Granny Smith epler
  • Litt hakkede mandler
  • Kanel og strøsukker

Smelt og rør sammen smør og sukker i en gryte. Tilsett melet og deretter rør inn ett egg og en eggeplumme. En stivpisket eggehvite «skjæres» inn i røren.

Smør en pai-form eller liten spring-form og sett ovnen på 200 grader. Fyll bunnen i formen med eplene, som er skrellet, renset og skåret i båter. Kanel og sukker strøs over eplebåtene.
Hell nå røren over eplene og stek på 200 grader i ca. 30 minutter (sett ovnen ned til 180 grader halvveis i tiden).

Serveres med pisket krem eller vaniljeis.

Personlig synes jeg desserten ble bedre ved å karameliser eplebåtene først i gryte med 40 gram brunt sukker. Den flytende «Rest-karamellen» tilsettes røren før den helles over eplebåtene i formen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar