Steketider i ovn

Steketider – kjernetemperatur
Dette er bare korte notater rundt kjernetemperaturer og steketider og er ikke ment å være noen fullstendig guide til steking av kjøtt og fisk. Husk imidlertid at kjerne-temperaturen i et kjøttstykke kan øke betraktelig etter at hvilingen er ferdig, og at dette vil være mindre markant ved lav ovns-temperatur enn høye.
Store kyllingbryst: 60 grader (65 grader for franske!) i 180 graders ovn.
Kjernetemperaturen avhenger mye av hviletiden etter steking. La hvile min. 10 min, deretter 15-45 min i håndklær.

Små Kyllingbryst (100 g): Brun raskt i panne, pakk i folie og 10 min.
i ovn på 230 grader. La hvile 5 min åpent, pakk deretter i håndkle.

Større kyllingbryst: Brun raskt i panne og etterstek i ovn (180 grader) til 70 grader, men la hvile på 42 grader. La til slutt kyllingbrystet hvile ytterligere 5-10 minutter før innpakking.

Hel Kylling: 30 min i ovn på 225 grader (bruning), deretter 1 – 1,5 time ved
165 grader, avhengig av størrelse. Test at saften er klar.

Entrecôte (helstekt): 62 grader i ovn på 80 grader (110 grader mot slutten om dårlig
tid). Ut av ovnen på 42 grader, og la hvile ca. 10 min. Hviling til slutt 15 min åpent, deretter 30-60 min i håndklær. Steketid for 1 kg.: ca. 3 timer.

Lammefilet (ytre-) og lammestek: 62 grader i ovn på 120-130 grader. Hviling ved
42 grader. La hvile åpent 10 min, deretter 10-45 min i håndklær.

Andebryst: 56 – 58 grader avhengig av graden av rosa. Hviling ved 42 grader.
La hvile åpent i 5 minutter, deretter i håndklær 15-45 min.

Ytrefile av svin: 66-70 grader avhengig av tykkelse og hviletiden.

Indrefile av svin: Sett fileen krydret inn i 210 graders ovn, men slå ovnen ned til 125 grader. La den steke ca. 30 min., eller til 65 grader kjernetemperatur.

Flatribbe av svin (3kg): Kraftig salting og peppring 2 dager før steking på rist i ovn (120 grader) ca. 4,5 time (kjernetemp.: 80 grader). Ta ut av ovn, som settes opp på 250 grader med varmluft. Stek ribba yttligere 20-30 minutter til svoren er jevn over mørk brun og ferdig! La den hvile 30-45 min. før servering.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar