søndag 9. mars 2014

Eple Crumble (til 4 personer)


Eple Crumble er en gammel favoritt fra 1970 og 1980-årene. Det er også blitt en populær dessert på franske restauranter etter hvert. Jeg synes det er like greit å lage den i individuelle små flate boller, men den lages nok oftest i en ovns-form, og da må nok denne oppskriften dobles. Her er oppskriften for 4 boller:

a) Frukt:
-  4 stk. Granny Smith epler (skrellet og kuttet i 8 deler)
-  1,5 ss kanel
-  30 g. brunt sukker
-  2 ts balsamico eddik
-  2 ts sitron juice

Bland alt godt i en stor bolle. La det stå en times tid, og rør om av og til.


Til fest kan en smelte sukkeret i en tykkbunnet kjele, ha i væsken (litt av gangen - rør godt!) og fres eplebitene i denne blandingen i ca. 5 minutter (kanelen blandes i etterhvert)

b) Crumble:
-  75 g. hvetemel
-  25 g. malte mandler
-  25 g. havregryn
-  50 g. brunt sukker
-  1 ss kanel
-  50 g. kaldt smør i biter

I en stor bolle smuldres (bruk bare fingrene) hvetemelet inn i smøret til det ser ut som brødsmuler. Med en sleiv, rør inn resten av ingridiensene og sett kaldt.

c) Legg fruktblandingen over i de 4 bollene (må tåle ovn) og hell crumble over frukten. Sett i ovn på 190 grader i ca. 40 min, men følg med. Dersom crumblen ikke får en god gylden farge, settes ovnstemperaturen opp til 210 grader mot slutten. Server med pisket krem eller vaniljesaus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar