lørdag 15. januar 2011

Gravet ørret – laks

Denne retten smaker alltid godt og man kan selvfølgelig kjøpe ferdig gravet fisk i butikken. Av erfaring synes jeg kvaliteten på den man kjøper varierer veldig og skal man være sikker på hva den tilsettes, er det best å lage den selv. Det er ikke vanskelig, tar selvfølgelig noen dager å få ferdig, men er vel vært å vente på. Og det er et krav av den er en del av julelunsjen. Anne

Ingredienser:

• En hel ørret eller laks mellom 2 og 3 kilo, den kan godt ha vært frosset
• 5 ss salt
• 4 ss sukker
• 3 ts nykvernet pepper
• 2 ss tørket /knust enebær
• 2 ss gin ev. akevitt
• Mye frisk dill

Fileter fisken og skjær den godt ren på alle sider. Trekk ut alle de små bena langs midten med en liten tang eller pinsett.

Bland godt salt, sukker, pepper, enebær og gin. Bruk en form stor nok til filetene og legg litt av krydderblandingen i bunnen. Legg i den ene fileten med skinnet ned, gni godt inn med krydder, masse dill og legg den andre fileten over motsatt vei med skinnet opp ( haledel mot hode ). Gni resten av krydderblandingen over og dill på toppen.

Dekk formen med plast og legg på lett press. Sett kaldt i 3-4 dager. Snu fisken en gang om dagen. Det vil danne seg litt lake i formen og denne kan godt helles over filetene når de snus.

Skjæres i tynne skiver og serveres gjerne med en god sennepssaus. Spinat og potetstuing er også godt ved siden av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar