tirsdag 18. januar 2011

Svinefile i Noilly Prat ***

Dette er for oss en gammel klassiker jeg klippet ut fra Decanter Magazine på 80-tallet, opprinnelig ment for kalvefile, men den blir like god med svin (og halve prisen). Noilly Prat er den tørre franske vermuthen, men bruk gjerne italiensk Martini eller eksperimenter med tørr sherry, eller bare hvitvin.
Bjørn.

Ingredienser til 4 personer:
• Ca. 450 gram svin ytrefilet, så høy som mulig
• 1 sitron
• Salt & pepper
• 50 gram hvetemel

• 225 gram sopp (champignon), grov delt i 4-5 biter hver
• 1 løk, skivet
• 2 hvitløksbåter, hakket

• 1 dl. tørr vermuth
• 1 dl. litt kraftig buljong
• 1,5 dl. crème fraiche
• 1 ts. karri pulver (sterkt)
• Klippet bladpersille


Del svinefileen i 4 like biter, ca. 110 gram hver. Legg matpapir på begge endene av hver og slå hver file helt flat med en stor kjevle mot en fjel. Den skal få en jevn tykkelse på ca. ½ cm. og vil dekke ca. halvparten av en tallerkenen. Legg melet utover en tallerken og bland inn salt og pepper. Gni filene med sitronjuice fra en presset sitron og vend i melet. Brun filene raskt i ganske varm stekepanne på begge sider (ikke alle på en gang, da mister du varme og de blir ikke brune). Legg over i en ovnsfast form.

Stek sopp, løk og hvitløk til løken er myk (ca. 5 min.) og legg over i formen sammen med kjøttet.

Kok ut stekepannen med væsken og tilsett crème fraiche og krydderiene. Hit kan i prinsippet retten lages ferdig på forhånd. Siste hånd på verket blir da følgende:

Kok opp væsken med krydderiene igjen og hell over i formen (innholdet er blitt kaldt), som stekes i ovn på 200 grader i ca. 15-25 minutter. Kjøttet trenger ikke lang tid, det dreier seg hovedsakelig om oppvarming og sammenblanding av smaker, samt få den riktige konsistensen på sausen.

Server kun med brød eller eventuelt ovnsstekte poteter i båter. Orginaloppskriften foreslo nudler eller ris. Retten kan gjerne serveres rett fra formen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar