lørdag 1. januar 2011

Tiramisu

Tiramisu
Dette er nok min beste dessert hittil (2010) og den er delvis basert på en avisartikkel fra 1990-tallet, der kokken Bent Stiansen ble profilert i samband med et TV-program. Tiramisu skal være hans favoritt dessert, og følgende oppskrift er altså basert på hans notater og rekker til 8-10 personer servert i porsjonsskåler eller kaffekopper. Bjørn.

Ingredienser til sukkerbrød:
• 3 egg
• 2 dl. sukker (200g)
• 2 dl. mel (160g)
• 1/2 ts bakepulver

Pisk eggedosis av egg og sukker (pisk lenge!) og tilsett mel og bakepulver gjennom en sil. Bland godt. Hell over i liten smurt springform og stek på 180 grader i ca. 25 minutter, avhengig av tykkelsen. Skjær av toppen litt for å rette den opp og fjerne skårpen, og kutt i 2 tynne "hjul", som skal passe i springformen.

Ingredienser til Mascarponekrem:
• 2 eggeplommer
• 2 ss sukker
• 2 ss konjakk
• 2 plater gelatin, bløtlagt i kaldt vann 10-15 minutter
• 250 gram Mascarpone (Italiensk søt ostekrem, som må ha romtemperatur)
• 2 eggehviter, stivpiskede

Pisk eggeplommene og sukkeret til eggedosis.  Godt temperert Mascarpone piskes godt til den blir lettere og røres inn i eggedosisen. Varm forsiktig opp konjakken i en liten kjele og tilsett gelatinplatene og rør godt om. Konjakken skal kun være varm nok til at gelatinen smelter. Hell gelatinen i en tynn ståle oppi mascarponekremen mens vispen går, og start deretter å folde inn den stivpiskede eggehviten.

Ingredienser til Dynkekraften og topplaget:
• 1,5 dl. kruttsterk kaffe
• 1,5 dl. Marsala (Italiensk dessertvin) – portvin kan til nød benyttes
• 2 ss konjakk

Spar 1dl av denne dynkekraften for å kunne legge 2 ts. i bunnen av hver posjons-skål.

• 1,5 dl. kremfløte, stivpisket til tynt topplag.


Slik lager du den ferdige Tiramisu:

Finn en stor dessertbolle med mest mulig flat bunn og høye kanter. Du skal legge lagvis i denne bollen: Et lag med sukkerbrød, som du dynker godt med dynkekraften og deretter et lag Mascarponekrem. Dryss over siktet kakaopulver eller raspet sjokolade (se nedenfor) før du legger på neste lag sukkerbrød. Lag dette i 2-3 lag eller så lenge du har ingredienser. Sett bollen kaldt over natten.

Før servering spres et tynt lag med pisket krem over desserten. Ta også 1 ss kakaopulver og drysse forsiktig over bollen, eller bruke revet mørk sjokolade, som jeg foretrekker (kakaoen kan lett bli veldig tørr i munnen). Det beste og ikke minst drøyeste er likevel å servere tiramisu i porsjonskåler eller ganske enkelt i kaffekopper. Scoop ut passe mengde fra bollen og legg over i hver skål og spre litt pisket krem og dryss på litt revet mørk sjokolade. Dette gjøres naturligvis ferdig mange timer før middagen, og settes kaldt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar