søndag 9. mars 2014

Eple Crumble (til 4 personer)


Eple Crumble er en gammel favoritt fra 1970 og 1980-årene. Det er også blitt en populær dessert på franske restauranter etter hvert. Jeg synes det er like greit å lage den i individuelle små flate boller, men den lages nok oftest i en ovns-form, og da må nok denne oppskriften dobles. Her er oppskriften for 5 boller:

a) Frukt:
-  4 stk. Granny Smith epler (skrellet og kuttet i 8 deler) - ca. 750g.
-  2 ss kanel
-  50 g. brunt sukker
-  2 ts balsamico eddik
-  2 ts sitron juice

Bland alt godt i en stor bolle. La det stå en times tid, og rør om av og til.


Til fest kan en smelte sukkeret i en tykkbunnet kjele, ha i væsken (litt av gangen - rør godt!) og fres eplebitene i denne blandingen i ca. 5 minutter (kanelen blandes i etterhvert)

Uansett skal blandingen i en kjele og surre i ca. 5 min. til eplene har blitt litt myke. Ta det vekk fra varmen og la det slå av seg.

b) Crumble:
-  75 g. hvetemel
-  50 g. kaldt smør
-  25 g. samalt mel eller havregryn
-  30 g. brunt sukker
-  1  pinch of salt

Legg alle igredienser i en food prcessor og blitz til det ser ut som fine brødsmuler.

Alternativt kutt smøret i kuber og plasser i mixing bolle med melet. Gni inn smøret med fingrene til det ser ut som brødsmuler. Tilsett deretter 30g sukker og salt.

c) Legg fruktblandingen over i de 4 bollene (må tåle ovn) og hell crumble over frukten. Sett i ovn på 190 grader i ca. 20-30 min, men følg med. Dersom crumblen ikke får en god gylden farge, settes ovnstemperaturen opp til 210 grader mot slutten. Server med pisket krem eller vaniljesaus.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar