I Frankrike har man nesten hver dag en liten apéritif før
middagen. Hva man spiser og drikker er veldig varierende, men ofte brukes små
kjeks eller brødbiter som man smører noe på. Det vanligste er kanskje en pasta
eller røre laget av oliven, men tilsvarende laget av auberginer er mye brukt og
veldig godt og sunt. Hvordan man smaksetter denne, er opp til hver enkelt, men
jeg har en favoritt med cumin, sitron og litt hvitløk.
Den holder seg godt i små glass i kjøleskapet noen uker, så
det er fint å lage litt mye. Et slikt glass er perfekt å ha med som gave i
selskap eller som en liten julegave, kanskje sammen med noen små selvlagede
knekkebrød i en pen boks.
Bon appétit, Anne
Ingredienser:
·
To
auberginer, fine og blanke
·
Olivenolje
·
Litt
tørket Provence krydder
·
Litt
presset sitronsaft
·
En
hvitløksfedd
·
Cumin,
salt og pepper
Del auberginene på langs i to ev. i tre hvis de er tykke.
La skallet være på. Legg de på en stekeplate med bakepapir. Pensle godt med
olivenolje og krydre med litt Provence krydder. Bak i ovn på 170 grader
over/undervarme til de er godt myke. Det tar i alle fall 30 minutter om ikke
mer, avhengig av tykkelse og type. Snu de etter 20 minutter. Det er viktig at
auberginene blir ordentlig myke i ovnen, da blir smak og konsistens best.
La
auberginskivene slå litt av seg på platen. Grav ut auberginkjøttet med en skje
og ha i en bolle. Det er ikke så farlig om det kommer med litt skall. Press et
hvitløksfedd og ha i og bruk en stavmikser for å lage en røre. Bland i litt
olivenolje for riktig konsistens, men ikke la den bli for løs. Ikke kjør
mikseren for lenge da det er godt med litt grov struktur på røren.
Smak
til med cumin (kan godt sløyfes om du ikke er så glad i smaken), sitronsaft,
pepper og salt. Hvor mye av hver må du teste ut selv, men den blir ofte litt
annerledes i smaken når den blir kald så den kan justeres da. Har du andre
favorittkrydder kan du prøve ut de, men sitron er alltid godt for å tilføre
litt friskhet.
Fyll
den på små glass og oppbevar i kjøleskap.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar