torsdag 24. november 2016

Auberginemousse eller «Tapenade d´Aubergine»


I Frankrike har man nesten hver dag en liten apéritif før middagen. Hva man spiser og drikker er veldig varierende, men ofte brukes små kjeks eller brødbiter som man smører noe på. Det vanligste er kanskje en pasta eller røre laget av oliven, men tilsvarende laget av auberginer er mye brukt og veldig godt og sunt. Hvordan man smaksetter denne, er opp til hver enkelt, men jeg har en favoritt med cumin, sitron og litt hvitløk.

Den holder seg godt i små glass i kjøleskapet noen uker, så det er fint å lage litt mye. Et slikt glass er perfekt å ha med som gave i selskap eller som en liten julegave, kanskje sammen med noen små selvlagede knekkebrød i en pen boks.


Bon appétit,  Anne


Ingredienser:
·        To auberginer, fine og blanke
·        Olivenolje
·        Litt tørket Provence krydder
·        Litt presset sitronsaft
·        En hvitløksfedd
·        Cumin, salt og pepper


Del auberginene på langs i to ev. i tre hvis de er tykke. La skallet være på. Legg de på en stekeplate med bakepapir. Pensle godt med olivenolje og krydre med litt Provence krydder. Bak i ovn på 170 grader over/undervarme til de er godt myke. Det tar i alle fall 30 minutter om ikke mer, avhengig av tykkelse og type. Snu de etter 20 minutter. Det er viktig at auberginene blir ordentlig myke i ovnen, da blir smak og konsistens best.

La auberginskivene slå litt av seg på platen. Grav ut auberginkjøttet med en skje og ha i en bolle. Det er ikke så farlig om det kommer med litt skall. Press et hvitløksfedd og ha i og bruk en stavmikser for å lage en røre. Bland i litt olivenolje for riktig konsistens, men ikke la den bli for løs. Ikke kjør mikseren for lenge da det er godt med litt grov struktur på røren.

Smak til med cumin (kan godt sløyfes om du ikke er så glad i smaken), sitronsaft, pepper og salt. Hvor mye av hver må du teste ut selv, men den blir ofte litt annerledes i smaken når den blir kald så den kan justeres da. Har du andre favorittkrydder kan du prøve ut de, men sitron er alltid godt for å tilføre litt friskhet.


Fyll den på små glass og oppbevar i kjøleskap. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar