mandag 6. mars 2017

Langstekt lammebog i ovn.

Det at god mat tar tid å lage, slow food, er god gammeldags kunnskap. Søndagssteken som sto i ovnen mens alle var på skogstur, er igjen blitt moderne. Et godt stykke kjøtt som har fått stå lenge i ovnen kan gi en flott opplevelse der smakene er smeltet sammen.

Lammekjøtt egner seg godt til en slik langsteking og jeg foretrekker bog som jeg synes gir et godt resultat. Hvilke krydder man velger, tid og temperatur i ovn kan varieres, og er kanskje ikke så viktig. Man må prøve seg litt fram.

Jeg foretrekker å bruke en stor gryte som tåler å stå i ovnen. Det er lettere å håndtere enn langpanne.

Ingredienser:

·        En hel lammebog (holder til ca 6 personer som ikke spiser altfor mye kjøtt)
·        Masse hele hvitløksbåter med skall ( velg selv hvor mange, de blir veldig gode)
·        Rosmarin og ev. timiankvister
·        Litt løk, gulrot og ev.stangselleri (gir god smak til kraften)
·        Olivenolje, salt og pepper

Ta ut kjøttet i god tid, skjær ruter i svoren med en skarp kniv og gni godt inn med salt, pepper og olivenolje. Sett ovnen på 225 grader.

Bruk en stor gryte som kan stå i ovnen ( ev. en ovnsform med høye kanter ). Legg litt løk, biter av gulrot og stangselleri i bunnen sammen med halvparten av hvitløksbåtene, kvister av rosmarin og timian. Legg på lammebogen og resten av hvitløksbåtene og krydderkvister på toppen.

Sett gryten uten lokk inn i ovnen (225 grader) og la stå ca. 30 minutter.

Senk temperaturen til 150 grader, hell på en kopp kokende vann (ev. rødvin) og sett på lokk.
Den skal nå stå i ovnen minst 4 timer (litt avhengig av størrelse). Pass på at det er litt væske i gryten, fyll på av og til, men skal ikke dekke kjøttet.

Sil av kraften, kok den opp og smak til med hva du har, f.eks. portvin, rødvin, honning. Bruk fantasien. Ønsker du den litt tykkere, jevn med litt maizenna.

Legg bogen opp på en skjærefjel og del gjerne opp ved bordet. Kjøttet faller litt fra hverandre, så det blir ikke så fine skiver. Kan være greit å bruke to gafler og dra av kjøttet.

Server gjerne med potetmos, sausen og noen grønnsaker du liker. Jeg liker godt champignon stekt sammen med rød paprikaskiver. Det gir også en fin farge.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar