torsdag 18. januar 2018

GrytebrødGrytebrød er et brød som stekes i en gryte i ovnen og som ikke krever særlig elting. Det er ganske lettvint, men skal stå lenge å heve. Hvor mye grovt mel og type melsort kan varieres, men her er et forslag.

Ingredienser:
·        400 gram hvetemel
·        200 gram sammalt mel, gjerne en blanding av rug og hvete
·        50 gram solsikkekjerner
·        50 gram av linfrø og sesamfrø
·        3 ts salt
·        1/3 ts tørrgjær
·        5 dl vann

Bland det tørre, hell over vann og rør sammen. Dekk bollen med plastfilm og kjøkkenhåndkle og sett i romstemperatur 18-24 timer.

Ha litt mel oppå deigen, løsne fra kanten og brett deigen sammen noen ganger, eventuelt med litt mer mel. Kan gjøre dette i bollen hvis den er stor nok, men kanskje lettere på benken. Form et rundt brød og la heve 1-2 timer til.

Varm stekeovnen, over- undervarme, til 250 grader og sett inn en gryte med lokk som tåler så høy varme i 30 min. Ta ut gryta, forsiktig, den er veldig varm. Ha litt mel i bunnen og ha brødet over i gryta, kan godt drysse litt solsikkefrø over. Ha på lokket og sett gryta inn i ovnen i 35 minutter på 250 grader. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og la brødet stå 20 minutter til, kjernetemperatur på 96 grader. Lirk brødet ut av gryta og la det hvile på rist 30 minutter før det skjæres.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar