Smakful opplevelse for de med tålmodighet til å følge
oppskriften på denne klassiske franske kyllinggryten. Husk at hele
rødvinsflasken må med og at all reduksjon er høyst nødvendig. Derimot trengs
det ikke noe mel for å tykne sausen.
Bjørn.
Ingredienser:
·
5 store kyllinglår (delt i to)
·
250g røkt svineflesk (event. bacon) delt i
biter.
·
3 gullerøtter delt opp for lang tid i gryta
·
5 hvitløksfedd, hakket
·
6 medium løk i båter
·
400g champignon, delt i store biter
·
1 flaske rødvin
·
½ liter kyllingbuljong (dobbel styrke)
·
Tomatpuree (aller minste boksen)
·
4 laurbærblad
·
1 stor bouquet garni av tørkede krydderplanter
·
Salt & pepper
·
2 ss stekeolje
Start med å brune kyllingene godt på begge sider i olje (5-6
min pr. side og bare noen av gangen) i
den store gryta som senere skal i ovnen på 180 grader. Ta kyllingen ut av gryta
og legg de til side.
Legg nå svineflesket i gryta og stek til det er ferdig.
Tilføy gullerøtter, hvitløk og løken til gryta og stek enda ca. 7-8 minutter
til løken er gjennomsiktig. Hell i ca. 2dl av vinflasken og rør inn tomatpureen
og la det småputre i 2-3 minutter. Tilføy resten av vinflasken og kok videre
til vinenmengden er redusert med ca. 50% ( 15 – 20 minutter).
Returner nå all kyllingen til gryta og ta i buljongen og
krydderet. Kok opp, sett på lokk og sett gryta i ovnen (180 grader) omtrent 75
minutter.
Soppen stekes i litt olje til brun (ca. 5 minutter) og
reserveres til senere.
Når kyllingen er ferdig, ta kyllingen ut av gryta og legg
sammen med soppen, hold det varmt. Sause-gryta skal nå koke til væskmengden er
redusert med ca. 1/3, eller omtrent i 20 minutter. Smak til med salt &
pepper.
Tilføy kyllingen og soppen til gryta og server når alt er
varmt nok. Godt med potetmos til eller bare godt brød. Ris burde vel også gå
greit.
Coq au Vin kan bli laget 3 dager før den spises. Bare
kjøl alt ned raskt til det er kaldt og hold kaldt i kjøleskap.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar