tirsdag 28. april 2020

Coq au Vin


Smakful opplevelse for de med tålmodighet til å følge oppskriften på denne klassiske franske kyllinggryten. Husk at hele rødvinsflasken må med og at all reduksjon er høyst nødvendig. Derimot trengs det ikke noe mel for å tykne sausen.
Bjørn.


Ingredienser:

·       5 store kyllinglår (delt i to)
·       250g røkt svineflesk (event. bacon) delt i biter.
·       3 gullerøtter delt opp for lang tid i gryta
·       5 hvitløksfedd, hakket
·       6 medium løk i båter
·       400g champignon, delt i store biter
·       1 flaske rødvin
·       ½ liter kyllingbuljong (dobbel styrke)
·       Tomatpuree (aller minste boksen)
·       4 laurbærblad
·       1 stor bouquet garni av tørkede krydderplanter
·       Salt & pepper
·       2 ss stekeolje


Start med å brune kyllingene godt på begge sider i olje (5-6 min pr. side og bare  noen av gangen) i den store gryta som senere skal i ovnen på 180 grader. Ta kyllingen ut av gryta og legg de til side.

Legg nå svineflesket i gryta og stek til det er ferdig. Tilføy gullerøtter, hvitløk og løken til gryta og stek enda ca. 7-8 minutter til løken er gjennomsiktig. Hell i ca. 2dl av vinflasken og rør inn tomatpureen og la det småputre i 2-3 minutter. Tilføy resten av vinflasken og kok videre til vinenmengden er redusert med ca. 50% ( 15 – 20 minutter).

Returner nå all kyllingen til gryta og ta i buljongen og krydderet. Kok opp, sett på lokk og sett gryta i ovnen (180 grader) omtrent 75 minutter.

Soppen stekes i litt olje til brun (ca. 5 minutter) og reserveres til senere.

Når kyllingen er ferdig, ta kyllingen ut av gryta og legg sammen med soppen, hold det varmt. Sause-gryta skal nå koke til væskmengden er redusert med ca. 1/3, eller omtrent i 20 minutter. Smak til med salt & pepper.

Tilføy kyllingen og soppen til gryta og server når alt er varmt nok. Godt med potetmos til eller bare godt brød. Ris burde vel også gå greit.

Coq au Vin kan bli laget 3 dager før den spises. Bare kjøl alt ned raskt til det er kaldt og hold kaldt i kjøleskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar