mandag 18. mai 2020

Fransk Lammegryte

Enkel og god lammegryte, sett i Dagbladet. Lammebog kjøpes normal hel (ca. 1,2kg med ben), men få slakteren til å dele den i 2 stykker.
Bjorn.



Ingredienser for 6-8 personer:
  • 1 hel lammebog (kjøttet skåret ren i store biter) – ca. 1,2kg m/ben
  • 5 medium løk (skåret i båter)
  • 2 - 3 gullerøtter (skåret i litt tykke skiver)
  • 1/2 sellerirot  -  i biter
  • 5-8 hvitløksfed, skrellet og hele
  • 3ss  hvetemel
  • 150g saltet bacon (lardon) – i litt tykke biter
  • 1 stor urtekvast (rosemary, marjoram e.l.)
  • 1 box tomater
  • 4-5 dl rødvin
  • 2 dl kraftig kjøttbuljong (med 3 kuber)
  • 1/2 ss sukker (helst brunt)
  • 30 salte sorte oliven (tilsettes gryten 10 minutter før severing)
  • salt & pepper (til slutt)
  • Matolje til steking
  • 1/2 dl. portvin


Brun kjøttet raskt i en stor gryte og reserver.

Stek bacon 5-6 minutter og reserver sammen med kjøttet.

Stek løken, gullerrøttene, hvitløken og selleriroten 7-10 minutter i den store gryta med litt salt tilsatt etterhvert. Ta i hvetemel og rør inn i de nesten "tørre" grønnsakene. Ta forsiktig i buljongen og rør inn. Hell nå i tomatene m/væsken fra boxen og tilsett urtekvisten, bacon, kjøttet og beinet. Fyll på med rødvin til det dekker kjøttet og kok opp. Tilsett litt sukker. Prøv å få plass til alle 3 beina.

Sett i ovn i 1,5 – 2 timer på 160 grader til den småkoker (45m), deretter 140-150 grader.

Mot slutten: Hell av det meste av væsken i gryta og reduser ca. 50% eller ca. 40min. til det smaker godt. Husk å legge i oliven og salte og peppre. Ta i portvinet etter reduksjonen.

Sett kaldt og server dagen etter. Husk å fjern fett-laget mens gryten er kald.

Server med for eksempel ris og brød.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar