Bjorn.
Ingredienser for 6-8 personer:
- 1 hel lammebog (kjøttet skåret ren
i store biter) – ca. 1,2kg m/ben
- 5 medium løk (skåret i båter)
- 2 - 3 gullerøtter (skåret i litt tykke
skiver)
- 1/2 sellerirot -
i biter
- 5-8 hvitløksfed, skrellet og hele
- 3ss hvetemel
- 150g saltet bacon (lardon) – i litt
tykke biter
- 1 stor urtekvast (rosemary,
marjoram e.l.)
- 1 box tomater
- 4-5 dl rødvin
- 2 dl kraftig kjøttbuljong (med 3 kuber)
- 1/2 ss sukker (helst brunt)
- 30 salte sorte oliven (tilsettes
gryten 10 minutter før severing)
- salt & pepper (til slutt)
- Matolje til steking
- 1/2 dl. portvin
Brun kjøttet
raskt i en stor gryte og reserver.
Stek bacon 5-6
minutter og reserver sammen med kjøttet.
Stek løken,
gullerrøttene, hvitløken og selleriroten 7-10 minutter i den store gryta med litt salt tilsatt etterhvert. Ta i hvetemel og rør inn i de nesten "tørre" grønnsakene. Ta forsiktig i buljongen og rør inn. Hell
nå i tomatene m/væsken fra boxen og tilsett urtekvisten, bacon, kjøttet og
beinet. Fyll på med rødvin til det dekker kjøttet og kok opp. Tilsett litt sukker. Prøv å få plass til alle 3 beina.
Sett i ovn i
1,5 – 2 timer på 160 grader til den småkoker (45m), deretter 140-150 grader.
Mot slutten:
Hell av det meste av væsken i gryta og reduser ca. 50% eller ca. 40min. til det smaker godt. Husk å legge i oliven og salte og peppre. Ta i portvinet etter reduksjonen.
Sett kaldt og server dagen etter. Husk å fjern fett-laget mens gryten er kald.
Server med for
eksempel ris og brød.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar