fredag 5. november 2010

Linsesuppe med lam og koriander

Linsesuppe med lam og koriander

Denne oppskriften på suppe fikk jeg første gang av en kollega og har etter litt korrigering servert den til mange og ved forskjellige anledninger. Den har spesielt gjort stor lykke i middagsselskaper i Frankrike, men da har jeg vært varsom med chili. Franskmenn er flinke med mat, men meget forsiktig med krydder. Salt, litt pepper og urtekrydder, c´est tout.

Ingredienser:

• 300-400 gram benfritt lammekjøtt skåret i spisebiter, gjerne fra bog ( avskårne ben kan godt koke med i suppen )
• 1 ts salt og ½ ts nykvernet pepper
• 1 ts malt spiskummin ( cumin ) og 1 ts garam masala ( ev. malt tørket koriander )
• 1 ss olivenolje ( ev. annen stekeolje )
• 1 stor gul løk eller 2 små skåret i halve skiver
• 3 fedd hakket hvitløk
• 20 gram finhakket fersk ingefær
• 1 ts chilipaste ( sambal olek ), ev litt chilipulver, kan sløyfes eller minskes
• 1 liter vann
• 1 boks hakkede tomater, ev. noen ferske i tillegg
• 2 dl tørkede grønne linser, kan godt bløtlegges litt i kaldt vann, 30 min.
• 4 ss hakket frisk koriander
• 2 ss hakket frisk mynte

Bland salt,pepper og tørket krydder i en bolle og legg i kjøttbitene. Gni krydderet godt inn i kjøttet og la det stå ca 30 min. Brun det raskt i olje i stekepanne og legg det over i kokegryten.

Fres løk, hvitløk og ingefær i olje i stekepannen og ha det over i kokegryten.

Ha chilipaste, vann og tomatboks, ev. noen friske hakkede tomater over i gryten. Sil vannet fra linsene og ha de over i gryten og la suppen småkoke ca 40 minutter til linsene er møre og kjøttet er ferdig. Hvis man velger kjøtt som trenger lenger tid kan suppen koke litt før man har i de utbløtte linsene. Bruker man finere kjøtt ( koteletter, lår ) kan linsene koke litt før kjøttet has i så det ikke blir seigt.

Som en variasjon og for å drøye suppen litt, kan man også ha i noen kokte kikerter.

Server suppen i dype tallerker med de hakkede friske urtene strødd over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar