mandag 29. mars 2021

Marinerte grønnsaker


Veldig mange typer grønnsaker er godt egnet til å marineres og brukes som lunsj, på en buffet eller som tilbehør til en middagsrett. Enkelte må varmebehandles litt før marinering, men noen kan legges rett i marinaden eller laken. Marinade er gjerne olje-eddik basert, lake er som regel laget av eddik, sukker og salt. Begge kan smakes til med forskjellige krydder, urter, honning etter smak.

Basismarinade: (fransk dressing)

Finhakk litt hvitløk og rødløk. Ha i litt eddik ( velg en eddik du liker og som passer til valgt grønnsak ), litt sterk sennep og salt og pepper. Pisk inn en god olivenolje til passe konsistens. Jo mer du pisker jo stivere blir den. Smaksett ev. med urter eller honning.

Lake til marinering, sylting:

1 dl eddik ( hvitvin eller eplecider e.l.), 2 dl sukker, 3 dl vann, 1 ts salt. Kok opp laken og rør til sukkeret er godt oppløst. Smaksett med f.eks. laubærblad, sennepskorn, pepperkorn, fennikkelfrø eller dine favoritter. Legg de oppdelte grønnsakene i rene glass og held over varm lake. La stå og trekke minst en dag og de holder lenge i kjøleskap.

Grønnsaker med marinade.

Aubergine eller Squash. Skjær auberginen i 1 cm tykke skiver som legges på en stekeplate. Krydre med Provence-krydder og salt. Pensle skivene med olje. Stek i ovnen på 180 grader til de er myke, ca 20 minutter. Snu de etter halve tiden. Skivene kan også stekes i stekepanne, spesielt er det greit med squashskiver. Ha skivene i en bolle og hell litt marinade over. Bland godt og la de trekke noen timer.

Rød paprika. Del paprikaen i fire deler og rens for frø og hinner. Legg de på en stekeplate med skinnsiden opp og stek i ovnen under grillen ca 10 minutter til skinnet er litt brent. Legg de i en plastpose noen minutter før skinnet fjernes. Ha de i en bolle og hell litt marinade over. Bland godt og la de trekke noen timer.

Champignon. Del soppen i mindre biter, i 2 eller 4 avhengig av størrelsen. Stek de raskt i en panne på litt høy varme med litt olje. Ha den varme soppen i marinaden, bland og la det stå og trekke noen timer.

Dette er bare noen ideer, men mange andre grønnsaker kan behandles på samme måte. Blomkål, gulerøtter, broccoli, fennikel, reddiker osv.

Grønnsaker i lake, «sylting».

Rødløk. Dette er en skikkelig klassiker og kan lagres lenge og brukes til mye. Veldig godt i salaten eller på Hamburger. Del løken i to og skjær i tynne skiver. Legg over på rene glass og hell varm lake over. Den bør stå minst et døgn å trekke før den brukes.

Nesten alle grønnsaker kan syltes og det kan være fint å lage et stort glass med forskjellige farger. Gulerøtter, blomkål, reddiker og alt du finner på.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar