tirsdag 4. januar 2011

Cassis suppe **

Dette må være en suppe basert på mange inntrykk og erfaringer. Jeg har ikke notert opprinnelsen, men navnet Cassis er en liten by ved Middelhavet, der vi har vært hvert år siden 1994, med mange fiskerestauranter, så suppen ble vel født her på et vis. Suppen kan tilsettes fiskestykker mot slutten; på den måten blir det en fiskesuppe som lett kan brukes som hovedrett med bare litt brød til. Det er for øvrig det litt ”brente” rekeskallet som gir suppen sin karakteristiske smak.

Se imidlertid nederst i teksten for forslag til endring i fremgangsmåten for å slippe å "kjøre" skallet og grønnsakene sammen.

Bjørn.

Ingredienser:
• ½ kg ferske reker, renses, men spar på alt skallet
• ½ løk, finhakket
• ½ fennikel, finhakket
• 1 gullerot i tynne skiver
• 1 kålrot, finhakket
• 1 sellerirot, finhakket
• 1 ss frisk ingefær, hakket
• Event. andre rotgrønnsaker

• 1 liter vann
• 1 ss Pernod
• 1 ss timian (tørket, malt)
• 1 gram safran
• ½ kg ferske blåskjell, renset og vasket
• Salt & pepper


Fres rekeskallet i olje i en stor gryte alene først på høy varme. Tilsett så alle grønnsakene oppi rekeskallet og fres videre på lavere varme, og hell oppi vannet og resten av ingrediensene unntatt de rensede rekene og blåskjellene. Når suppen koker, ta oppi blåskjellene, men ta de ut igjen så snart de har åpnet seg (ca. 3-4 min) og ta skjellene ut av skallet og reserver. Kok suppen videre til alle grønnsakene er godt møre og klar for liquidizing i hurtigmixer eller sterk håndmixer.

Kjør hele suppen, (inkl. rekeskallet), i en hurtigmixer, og sil over i en ny kjele (siling pga rekeskallet). Nå tilsettes de ferske rensede rekene, skjellene, salt og pepper og eventuelt fiskestykker (munnfull). Ikke kok suppen nå, men forsiktig la alt bli ferdig på noen få minutter. Smak til igjen for salt, pepper og pernod.

Silingen av skallet med grønnsakene gjør at mye godt går til spille, og konsistensen på suppa blir litt tynn. Prøv derfor å hell på vannet så snart rekeskallet har frest seg ferdig, og kok kraft på bare rekeskallet i ca. 20 min. Sil nå av rekeskallet (og det kastes) og bruk kraften i suppa, som lages i henhold til beskrivelsen ovenfor, men dropp flere silinger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar