lørdag 1. januar 2011

Devenshire Fruktkake

Denne tunge kaken har lang britisk tradisjon, og jeg ble først introdusert for denne smaksbomben tidlig på 1970-tallet. En tante i Woodbine familien lagde en slik fruit cake til hver jul. Denne oppskriften fant jeg i en norsk avisartikkel mye senere, men tilpasset en del, synes jeg den står seg ganske bra. Den må imidlertid ikke forveksles med britenes favorittdessert til jul, nemlig plum pudding, som serveres varm (helst flambert i konjakk) med en ”type” vaniljesaus (custard). Denne kaken er en ”tørr” men svært saftig kake, som serveres som andre julekaker til te eller kaffe. Men kaken tar tid å lage. Frukten bør stå med konjakk og krydder i en drøy måned før den blandes med melet etc. og bakes i ovn! Etter steking tar det noen dager før kaken "setter seg" og blir fast i formen.
Bjørn.

Ingredienser:
• 250 g rosiner
• 125 g korinter
• 250 g syltede kirsebær, hele fra en hermetikkboks
• 1 pakke apelsinskall
• 100 g aprikoser (tørket)
• 1,5 dl juice fra kirsebærboksen
• 1,5 dl konjakk


• 1,5 ss malt ingefær
• 4 ml malt nellik
• 3 ml malt muskatnøtt

• 300 g smør (mykt smør kjøres hvitt med sukker)
• 250 g sukker
• 5 egg (ta i ett egg av gangen i smør/sukker-røren)
• 4,5 dl. (290 g) hvetemel (2020: 300g; prøv 400g i 2021.)
• 1 ts bakepulver 
• 2 ts vaniljesukker
• 3 ss kanel
• 3 ss kardemomme
• 2 ss kakaopulver (også viktig for farven!)
• 0,5 ts salt


Allerede i november måned blander du alle ingredienser i de 2 første avsnittene ovenfor i en stor bolle. Væsken skal nesten dekke alle bærene når du trykker ned med en skje; d.v.s. en må ha oppi en del konjakk (ca. 2-3 dl.). Frukten skal nå ta opp smaken fra konjakken og krydderiene så lenge du har tid til (1-4 uker). Bland godt noen ganger pr. uke og sett kaldt.

Bland 100g av melet og resten av krydderene oppi smør/sukker/egg-blandingen.

Ta 300g mel (resten) oppi en svær bolle og start med litt frukt av gangen. Bland godt så all mel forsvinner rundt frukten. Ta til slutt oppi mel-blandingen.

Kle en stor brødform med bakepapir og klipp til et løst papir-lokk til formen. Hell det meste av deigen i formen (alt får ikke plass) og dekke overflaten med papir-lokket som du klistrer til deigen. Resten av deigen tar du tilsvarende i ovnsfaste suppeboller eller i en liten brødform. Bak kaken på 170 grader i ca. 1 time 20 minutter (stor form) eller ca. 1 time for små former. Test kaken mot slutten med en fyrstikk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar