Bjørn.
Ingredienser:
• 250 g rosiner
• 125 g korinter
• 250 g syltede kirsebær, hele fra en hermetikkboks
• 1 pakke apelsinskall
• 100 g aprikoser (tørket)
• 1,5 dl juice fra kirsebærboksen
• 1,5 dl konjakk
• 1,5 ss malt ingefær
• 4 ml malt nellik
• 3 ml malt muskatnøtt
• 300 g smør (mykt smør kjøres hvitt med sukker)
• 250 g sukker
• 5 egg (ta i ett egg av gangen i smør/sukker-røren)
• 4,5 dl. (290 g) hvetemel (2020: 300g; prøv 400g i 2021.)
• 1 ts bakepulver
• 2 ts vaniljesukker
• 3 ss kanel
• 3 ss kardemomme
• 2 ss kakaopulver (også viktig for farven!)
• 0,5 ts salt
Allerede i november måned blander du alle ingredienser i de 2 første avsnittene ovenfor i en stor bolle. Væsken skal nesten dekke alle bærene når du trykker ned med en skje; d.v.s. en må ha oppi en del konjakk (ca. 2-3 dl.). Frukten skal nå ta opp smaken fra konjakken og krydderiene så lenge du har tid til (1-4 uker). Bland godt noen ganger pr. uke og sett kaldt.
Bland 100g av melet og resten av krydderene oppi smør/sukker/egg-blandingen.
Ta 300g mel (resten) oppi en svær bolle og start med litt frukt av gangen. Bland godt så all mel forsvinner rundt frukten. Ta til slutt oppi mel-blandingen.
Kle en stor brødform med bakepapir og klipp til et løst papir-lokk til formen. Hell det meste av deigen i formen (alt får ikke plass) og dekke overflaten med papir-lokket som du klistrer til deigen. Resten av deigen tar du tilsvarende i ovnsfaste suppeboller eller i en liten brødform. Bak kaken på 170 grader i ca. 1 time 20 minutter (stor form) eller ca. 1 time for små former. Test kaken mot slutten med en fyrstikk.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar