lørdag 1. januar 2011

Majones

Denne oppskriften fikk vi av Catherine (Paris) ved et besøk i 1994. Ekte majones er svært enkelt å lage og kan brukes til mye, for eksempel med asparges, reker og generelt salater.
Bjørn.


Ingredienser til standard majones:
• 1 eggeplomme (romtemperatur)
• 1 ts sterk sennep (romtemperatur)
• 1 – 2 dl. olivenolje – mild, event. 50 % solstikkeolje (romtemperatur)
• Ca. 1 ts presset sitron
• Salt & pepper


Bruk en medium stor bolle og en ballongvisp. Bland først eggeplommen med sennep og start deretter å helle i oljen en dråpe av gangen. Visp hele tiden mens du har i oljen. Etter hvert merker du at blandingen tykner og du kan ta i litt mer olje av gangen til du har ønsket mengde. Smak til med salt og pepper. Majonesen er som regel for tykk på dette stadium, men litt sitronsaft ordner opp i det, samt at det fremhever smaken. Eggehviten kan også brukes til å spe ut majonesen litt, eller ganske enkelt litt rømme eller crème fraiche. Smak til underveis.

Denne standard majonesen går med det meste, men den kan selvfølgelig smakstilsettes ytterligere. Til reker kan en for eksempel tilsette 1 ts. karri pulver og til fiskeretter og til tapas kan det passe godt med mye presset hvitløk. Har du i godt med hvitløk, blir jo dette en ekte aioli (hvitløksmajones). Aioli er for øvrig også navnet på en fiskerett, der hvitløksmajones inngår som en viktig ingrediens.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar